Syksy alkaa tehdä jo tuloaan ja Päijät-Hämeen kesäyliopiston syyskausi on jo alkanut vauhdikkaasti. Tarjonnassamme on monia vanhoja tuttuja koulutuksia, mutta olemme saaneet myös paljon uutta tarjontaa sekä avoimen korkeakouluopetuksen että ammatillisen täydennyskoulutuksen puolelle.

Syksyn ohjelmassamme on myös monenlaista maksutonta ja kaikille avointa tarjontaa. Kestävä keittiö webinaarisarja toteutetaan yhteistyössä valtion ravitsemusneuvottelukunnan kanssa, Ikääntyvien yliopistotoiminta tulee tarjolle Heinolaan ja Lahden tiedepäivän tunnelmiin virittäydytään tiedeluennoilla, joita tarjotaan yhteistyössä Lahden yliopistokampuksen kanssa. Monipuoliseen tarjontaamme voi tutustua täällä nettisivustollamme.

Syksyisen taivaan yllä on myös tummia pilviä. Kesällä julkaistussa hallitusohjelmassa kaavaillaan suuria leikkauksia vapaan sivistystyön valtionosuusrahoitukseen. Kesäylipistojen osalta puhutaan lähes 40 % leikkauksista rahoitukseen jo heti ensi vuoden aikana. Tämä on kesäyliopistokentälle erittäin iso isku, koska valtionosuusrahoituksemme on jo aikaisempien leikkauksien jäljiltä pieni. Opiskelijamaksujen osuus on rahoituksessamme jo nyt merkittävä eikä korotuksiin ole mahdollisuuksia. Näiltä osin siis suuntaamme syksyyn huolestunein mielin. Pyrimme tekemään töitä sen eteen, että kesäyliopistojen merkitys suomalaisessa koulutusjärjestelmässä tunnistetaan ja meillä olisi jatkossakin mahdollisuus toteuttaa lakisääteistä koulutustehtäväämme mahdollisimman hyvin. Päijät-Hämeen kesäyliopistolla on vahva alueellinen tuki ja sen turvin suuntamme kuitenkin luottavaisin mielin kohti toiminnan tulevia vuosia ja vuosikymmeniä.

Elämme maailmassa, jota lähes päivittäin haastavat monimutkaiset ongelmat. Siksi juuri nyt, on erityisen tärkeää ylläpitää ja luoda toivoa. On tärkeää uskoa ihmisten mahdollisuuksiin vaikuttaa oman elämänsä suuntiin. Sivistys ja oppiminen ovat merkittäviä keinoja muuttaa oman ajattelun ja elämän suuntaa. Koulutus on keskeisin väylä kohti merkityksellistä työtä ja elämää. Lisäksi on tärkeää muistaa, että hyvinvointiin kuuluu merkittävinä ulottuvuuksina myös yhteisyyden kokemus ja mahdollisuus toteuttaa itseään. Näiden tärkeiden asioiden eteen haluamme tehdä työtä myös jatkossa. Toivotammekin vanhat ja uudet asiakkaamme lämpimästi tervetulleiksi mukaan koulutuksiimme ja maksuttomille luennoillemme. Sivistys, koulutus, uuden oppiminen ja oivaltaminen sekä yhdessä tekemisen ilo ovat meidän toimintamme ytimessä ja niiden voimaan uskomme nyt ja tulevaisuudessa.