Löydä inspiraatio kohti uutta

Usein kysyttyjä kysymyksiä avoimista korkeakouluopinnoista


Mistä löydän Päijät-Hämeen kesäyliopiston järjestämien avoimien korkeakouluopintojen opetustarjonnan?

Kaikki järjestämämme avoimet korkeakouluopinnot löydät kesäyliopiston nettisivujen koulutukset-osiosta. Koulutuslistauksessa on ensin opintokokonaisuudet ja sen jälkeen yksittäiset opintojaksot.

Toteutuuko opintokokonaisuus / yksittäinen opintojakso varmasti?

Opintojen toteutuminen vaatii aina tietyn kokoisen opiskelijaryhmän. Toteutuminen varmistuu viimeisenä sitovana ilmoittautumispäivänä, jonka näet opetusohjelmasta. Toteuttamispäätös on aina koulutuskohtainen, mutta hyvin usein koulutukset voidaan toteuttaa pienelläkin osallistujamäärällä. Ilmoittautuneille lähetetään tieto toteutumisesta ilmoittautumislomakkeella annettuun sähköpostiosoitteeseen viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen.

Opintokokonaisuuden alaiset yksittäiset opintojaksot toteutuvat automaattisesti, mikäli opintokokonaisuus toteutuu. Mikäli opintokokonaisuus ei toteudu, voidaan yksittäinen alajakso toteuttaa, jos yksittäiselle jaksolle on tullut tarpeeksi ilmoittautumisia.

Voiko opintokokonaisuuden alaiselle yksittäiselle opintojaksolle osallistua?

Kyllä voi. Joitakin poikkeuksia saattaa olla, mutta asiasta on siinä tapauksessa kerrottu erikseen opetusohjelmassa.

Mahtuuko kaikki ilmoittautuneet opintoihin mukaan?

Pääsääntöisesti mahtuu. Kieliopintojaksoilla on usein rajattu opiskelijamäärä, mutta asiasta ilmoitetaan siinä tapauksessa erikseen opetusohjelmassa. Opiskelijat otetaan kursseille ilmoittautumisjärjestyksessä.

Voiko kuka tahansa osallistua avoimen yliopiston koulutuksiin?

Kyllä voi, ikä-, pohjakoulutus- tai työkokemusvaatimuksia ei ole. Huomioi kuitenkin, että aineopintokokonaisuuksien pohjalla tulee olla suoritettuna perusopinnot ja oikeustieteellisen tiedekunnan opintojaksojen pohjalla tulee olla suoritettuna Johdatus oikeustieteeseen –opintojakso. Joissain opintokokonaisuuksissa suositellaan tiettyä jaksojen suorittamisjärjestystä. Asiasta on siinä tapauksessa mainittu erikseen opetusohjelmassa.

Milloin lähiopetus järjestetään? Voiko opintoja suorittaa työn ohessa iltaisin?

Avoimet korkeakouluopinnot on suunniteltu nimenomaan työssä käyvät huomioon ottaen. Lähiopetus ja tentit järjestetään arki-iltaisin ja / tai lauantaisin. Opintojaksot ovat intensiivisiä ja luentoja pidetään kerralla useampi tunti. Opintoihin sisältyy hyvin usein myös verkko-opintoja tai itsenäistä opiskelua, jolloin varsinaista lähiopetusta ei ole lainkaan. Voit siis suorittaa opinnot omassa aikataulussa ja vaikka kotoa käsin. Yksi 25 opintopisteen laajuinen opintokokonaisuus on realistista suorittaa yhden lukuvuoden aikana työn ohessa.

Missä lähiopetus järjestetään?

Lähiopetus järjestetään osoitteessa: Lahden Tiedepuisto, Niemenkatu 73, 15140 Lahti. Luokkatila ilmoitetaan erikseen.

Lisätietoja opetuspaikasta, pysäköinnistä, bussiyhteyksistä sekä majoituksesta löydät täältä.

Mitä tarkoittaa verkko-opinnot? Entä monimuoto-opinnot?

Verkko-opintojaksot suoritetaan sähköisessä oppimisympäristössä, joka lähes kaikissa opinnoissa tarkoittaa oppimisympäristö Moodlea. Moodleen tarvitse erilliset tunnukset, jotka saat aktivoitua käyttöösi kun koulutuksen toteutuminen on varmistunut.

Verkko-opiskelu voi tarkoittaa esimerkiksi verkkokeskusteluja, verkkoluentoja, itsenäisesti suoritettavia oppimistehtäviä tai verkkotenttiä. Yleensä verkko-opiskelu on aikaan sitoutumatonta, mutta joitakin aikaraameja ja tiettyjä päivämääriä verkko-opinnoissa usein on. Varsinkin verkkotenttien kohdalla on olemassa tietty aika, esim. 24 tunnin aikaikkuna, jolloin tentin voi suorittaa.

Moodlea käytetään www-selaimen avulla. Parhaiten Moodle toimii Internet Explorer ja Firefox -selaimilla. Moodlen käyttö ei vaadi erityisiä teknisiä taitoja, vaan perustaidot Internetin ja tekstinkäsittelyohjelmien käytöstä riittävät. Huomioithan, että verkko-opiskelu vaatii usein oppimistehtävien työstöä, joten sopivan kokoinen näyttö ja näppäimistö sekä tekstinkäsittelyohjelma ovat tarpeen.

Monimuoto-opinnoissa yhdistyy erilaisia opiskelumuotoja. Opintoihin voi kuulua sekä lähiopetusta että verkko-opiskelua ja myös itsenäistä työskentelyä. Tarkat suoritustavat näet opetusohjelmista.

Haluaisin ilmoittautua koulutukseen, mutta en tiedä vielä maksaako työnantajani koulutuksen. Voiko siis maksajan tietoja muuttaa myöhemmin?

Kyllä voi, ilmoita oikeat laskutustiedot kesäyliopistoon sähköpostitse: toimisto(at)phkesa.fi. Ilmoitathan laskutustiedot viimeistään siinä vaiheessa kun koulutuksen toteutuminen varmistuu eli viimeisenä sitovana ilmoittautumispäivänä.

Olen ilmoittautunut opintoihin, mutta kesäyliopistosta ei ole kuulunut mitään. Onko ilmoittautumiseni tullut perille?

Kun ilmoittaudut netissä koulutukseen, sinulle pitäisi tulla automaattisesti vahvistus ilmoittautumisen vastaanottamisesta sähköpostitse. Kesäyliopisto lähettää varsinaisen kutsukirjeen koulutukseen vasta kun koulutuksen toteutuminen on varmistunut eli viimeisen sitovan ilmoittautumispäivän jälkeen. Viestit lähetetään ilmoittautumisen yhteydessä annettuun sähköpostiosoitteeseen, muista myös tarkistaa roskapostikansio. Tarvittaessa ota yhteyttä kesäyliopistoon.

Hyväksyykö Helsingin yliopisto Itä-Suomen yliopiston Ravitsemustieteen perusopinnot? Entäpä jos suoritan Helsingin yliopiston Ruotsin kurssin, niin hyväksiluetaanko se Turun yliopistossa?

Perusopinnot hyvin usein hyväksytään eri yliopistojen välillä. Kielikursseissa saattaa olla tiukatkin vaatimukset riippuen siitä, minkä tiedekunnan alaisista opinnoista on kyse. Suositus on, että opiskelija tarkistaa hyväksiluvun aina ennakkoon kaikkien opintojen kohdalla siitä oppilaitoksesta, mihin on hakemassa opiskelemaan.

En pääse osallistumaan kaikille luennoille, voinko silti osallistua kurssille? Täytyykö poissaolo korvata jotenkin?

Luennot ovat yleensä vapaaehtoisia, joten tenttiin voi osallistua ilman luennolla käymistäkin. Mutta esimerkiksi seminaarit, harjoitukset ja kielikurssit ovat sellaisia, missä poissaoloja ei juurikaan sallita, sillä osallistuminen vaikuttaa suoraan arvosanaan. Joissakin tapauksissa opettaja antaa poissaolon korvaavan tehtävän. Jos et pääse lähiopetukseen niin ota yhteyttä kesäyliopistoon ja katsotaan yhdessä opintojakson läsnäolovaatimus.

Mistä saan kurssikirjallisuuden ja sisältyykö se koulutuksen hintaan?

Kurssikirjat eivät sisälly koulutuksen hintaan eikä niitä voi lainata tai ostaa kesäyliopistolta. Opiskelijan tulee hankkia opintojakson kirjallisuus itse, esim. kirjastosta tai kirjakaupasta. Luentomateriaali on jaossa sähköisessä oppimisympäristössä veloituksetta. Osa kurssikirjallisuudesta saattaa löytyä yliopiston omasta e-kirjastosta, johon opiskelijat pääsevät kirjautumaan yliopiston käyttäjätunnuksilla.

Saanko todistuksen kun olen suorittanut opinnot?

Kyllä saat. Kesäyliopisto ohjeistaa tarkemmin todistuksen hakuun kun opinnot ovat loppusuoralla.

Olen ilmoittautunut koulutukseen, mutta tulinkin toisiin aatoksiin ja haluaisin perua ilmoittautumisen. Joudunko maksamaan jotakin ja miten toimin?

Voit perua osallistumisen veloituksetta, jos teet sen viimeistään ohjelmassa mainittuna viimeisenä sitovana ilmoittautumispäivänä. Jos perut osallistumisesi sitovan ilmoittautumispäivän ja koulutuksen aloituspäivän välisenä aikana, peritään 50 % koulutusmaksusta. Jos perut koulutuksen jo koulutuksen alettua, peritään koko koulutusmaksu. Poikkeuksia voidaan tehdä sairastumistapauksissa tai muista erityisen painavista syistä. Jokainen peruutus käsitellään erikseen. Muistathan, että opetukseen saapumatta tai suorittamatta jättäminen ei ole peruutus.

Tee peruutus kesäyliopistoon mieluiten sähköpostitse. Voit tarvittaessa myös soittaa. Yhteystiedot sivun lopussa.

Saako avoimen yliopiston opintoihin jotakin rahallista tukea?

Tukiasioissa suosittelemme kääntymään suoraan tukea myöntävän tahon puoleen. Tänne on koottu joitakin linkkejä, joiden avulla pääset alkuun asian selvittämisessä.

Tarvittaessa kesäyliopisto voi kirjoittaa osallistumis- tai ilmoittautumistodistuksia, jos tukea myöntävä taho sellaisen vaatii.

Olen suorittanut opintoja lukuvuoden 2021-2022 aikana tai aiemmin. Mistä saan todistuksen suoritetuista opinnoista?

Todistus opintokokonaisuudesta tulee tilata suoraan siitä avoimesta yliopistosta, johon olet opinnot suorittanut. Tarkista, että suoritusrekisterissä on kaikkien yksittäisten jaksojen suoritukset kirjattu, ennen kuin tilaat todistuksen. Jos joku suoritusmerkintä puuttuu, ota yhteyttä kesäyliopistoon. Avoimien yliopistojen nettisivuilla on ohjeet todistuksen tilaamiseen.

Mikäli olet suorittanut yksittäisen opintojakson voit tulostaa itse suoritusrekisteriotteen WebOodista (useimpien avoimien yliopistojen kohdalla) tai vastaavasta käytössä olevasta palvelusta. Virallisen, leimatun suoritusotteen voit tarvittaessa tilata suoraan avoimesta yliopistosta.

Jos sinulla on jotakin kysyttävää avoimista korkeakouluopinnoista tai opiskelusta ota rohkeasti yhteyttä kesäyliopistoon!

Yhteystiedot:

avoin(at)phkesa.fi

Tiina Laurikainen p. 050 3754 977
suunnittelija (avoin korkeakouluopetus)