Luodaan yhdessä oppimisen iloa

Tunnetaitotuokioita tiitiäisille – taidelähtöinen tunnetaitokoulutus 0-3 -vuotiaiden kanssa työskenteleville (verkko)

Kuvaus

Työskenteletkö alle 3-vuotiaiden lasten parissa? Haluaisitko oppia tunnetaidoista ja taidelähtöisistä menetelmistä?

Tässä vuorovaikutteisessa etäkoulutuksessa tutustutaan lasten tunnetaitojen kehittämiseen ja taidelähtöisten menetelmien käyttöön alle 3-vuotiaiden lasten kanssa työskennellessä. Koulutuksessa perehdytään varhaiskasvatuksen ammattilaisten luomiin taidepedagogisiin menetelmiin ja arjen tunnepedagogiikkaan kasvattajan omia tunnetaitoja ja hyvinvointia samalla vahvistaen.

Aika

23.01. – 13.02.2025

Reaaliaikaiset tapaamiset:

to 23.1. klo 17.15-19.30 
to 6.2. klo 17.15-19.30
to 13.2. klo 17.15-19.30

Muutokset mahdollisia.

Paikka

Koulutus toteutetaan reaaliaikaisena verkko-opetuksena, josta tehdään tallenne. Tallenne on osallistujien katsottavissa 1 kk ajan koulutuksen jälkeen.

Verkkokoulutus toteutetaan yhteistyössä Hämeen kesäyliopiston kanssa.

Kohderyhmä

Koulutus on suunnattu kaikille 0-3 vuotiaiden lasten kanssa työskenteleville, erityisesti kasvatus- ja opetusalan henkilöstölle sekä muille aiheesta kiinnostuneille.

Sisältö

1) Orientaatio Pikkuli-pedagogiikkaa

Orientaatiokerralla tutustutaan pedagogiikkaan ja kouluttajiin Pikkuli-menetelmien taustalla. Perehdymme 26 Pikkuli-tarinaan, niiden oppimis- ja tunneteemoihin, tunnekortteihin sekä niiden käyttöön muiden Pikkuli-materiaalien ohella.

Alle kolmevuotias lapsi on kehityksensä intensiivisemmässä vaiheessa ja kehitys on nopeampaa kuin koskaan elämän aikana. Kehitys on kokonaisvaltaista ja esimerkiksi persoonallisuuden ja myöhemmän kehityksen sekä oppimisen kivijalka rakentuu ensimmäisen kolmen vuoden aikana.

Orientaatiokerran jälkeen tunnet tunnekasvatuksen merkityksen osana varhaiskasvatusta ja kaiken oppimisen pohjana sekä vertaisryhmän tärkeyden tunnesäätelyn opettelussa.

2) Taidelähtöiset menetelmät varhaiskasvatuksessa 0-3-vuotiaille

Pikkuli on monimediallinen kokonaisuus ja pedagogiikassa hyödynnetään laaja-alaisesti musiikillista, kuvallista sekä sanallista ja kehollista ilmaisua. Käymme myös läpi, miten juuri taito- ja taideaineet tukevat lasten tunne- ja vuorovaikutustaitoja ja sosiaalisten taitojen vahvistumista. Kurssin aikana saat käytännön esimerkkejä, miten vastata varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin.

Lisäksi tutustumme Pikkulin taidelähtöisiin menetelmiin, jotka soveltuvat nimenomaan 0-3-vuotiaille.

3) Pikkuli arjen pedagogiikkassa ja kasvattajan oma rooli

1–3 -vuotiailla lapsilla kehitys ja oppiminen on kiivaimmillaan. Taidot kasvavat ja aivot kehittyvät jatkuvalla syötöllä. Ei siis ole yhdentekevää mitä me teemme, milloin me teemme, ja missä me teemme asioita pienten lasten kanssa.

Arjen pedagogiikka tuo parhaimmillaan uutta näkökulmaa ja intoa niin aikuisille kuin lapsille tilanteisiin, jotka nähdään usein vain arkeen kuuluvina, pakollisina ja toisinaan jopa hankalina hetkinä. Ja etenkin pienten ryhmässä kokopäiväpedagogiikka sitoo yhteen hoivan, kasvatuksen ja opetuksen. Koulutuksen aikana keskustellaan muun muassa siitä, kuinka esimerkiksi musiikki sopiikin lähes kaikkiin arjen tilanteisiin: siirtymätilanteista, vapaaseen leikkiin ja perushoitotilanteisiin!

Arjen pedagogiikka vaatii aikuiselta herkkyyttä tarttua arjen merkityksellisiin hetkiin, kykyä luoda tilaisuuksia uuden oppimiseen missä tahansa arjen tilanteessa, taitoa tarttua lasten aloitteisiin herkällä otteella (kielellisiin ja myös ei-kielellisiin aloitteisiin!), lasten aitoa kuuntelemista ja osallisuutta ja arjen sekä rutiinien arvostamista.

Tämän lisäksi arjen pedagogiikassa korostuu kasvattajan oma rooli osana tunnekasvatusta. Viimeisellä koulutuskerralla pureudutaan varhaiskasvattajan merkitykseen turvallisen oppimisympäristön mahdollistajana, jonka myötä tunnistat oman roolisi tunteiden mallintamisessa. Avainsanoina omien vahvuuksien tunnistaminen ja niiden hyödyntäminen, sillä vahvuuksiin perehtyminen auttaa meitä näkemään enemmän hyvää sekä itsessä että muissa. Positiivinen pedagogiikka toimii voimavarana myös varhaiskasvattajille.

Kouluttajat

Jennifer Loiske

Jennifer Loiske on toiminut erilaisissa varhaiskasvatuksen työtehtävissä yli 20 vuotta, mm: varhaiskasvatuksen opettajana,esiopettajana, varhaiskasvatuksen asiantuntijana sekä digipedagogiikan asiantuntijana. Lisäksi hän on Pikkuli Edun perustajajäsen, Pikkuli pedagogiikan kehittäjä ja kouluttaja sekä kirjailija.

Suoritustapa

Reaaliaikaiset tapaamiset ja itsenäinen työskentely sekä opitun vieminen käytäntöön. Jokainen tapaaminen pitää sisällään toiminnalista pienryhmätyöskentelyä, joka syventää käsiteltyjä teemoja.

Lisätietoja

Koulutuksen toteutus ja sisältö:
kesayliopisto@hamk.fi

Laskutus ja ilmoittautuminen:
Päijät-Hämeen kesäyliopisto
p. 044 7290 020
toimisto@phkesa.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

Ilmoittaudu 9.1.2025 mennessä sähköisellä ilmoittautumislomakkeella.
Ilmoittautuminen muuttuu sitovaksi 10.1.2025 ja peruutusehdot astuvat voimaan.

Kutsu koulutukseen lähetetään ilmoittautumisajan päätyttyä. Ilmoittautumisajan jälkeen voi tiedustella vapaita opiskelupaikkoja kesäyliopiston toimistosta.

Koulutus toteutuu, mikäli ilmoittautumisia tulee riittävästi määräaikaan mennessä.

Hinta

75 €, sisältää opetuksen ja luentomateriaalin sähköisessä muodossa.

Ilmoittautumiset

09.01.2025 mennessä

Peruutusehdot

Peruutusmaksu 50 % hinnasta, mikäli peruutus tehdään sitovan ilmoittautumispäivän ja koulutuksen alkamisen välisenä aikana. Jos peruutus tapahtuu koulutuksen jo alettua, perimme koulutuksen koko hinnan.

Ilmoittautumis- ja maksuohjeistus