Luodaan yhdessä oppimisen iloa

Syventävä joogaohjaajakoulutus 15 op – Bandhat ja Pranayama 100H

Kuvaus

Tervetuloa mukaan tutkimaan pranayaman ja bandhojen maailmaa!

”Prana viittaa kosmiseen energiaan, joka on vastuussa kaikesta universumissa tapahtuvasta liikkeestä. Prana mahdollistaa kaiken planeettojen ja tähtien liikkeistä silmien räpyttelyyn asti. Siksi ei ole mikään ihme, että joogateksteissä puhutaan paljon pranan merkityksestä. Yksi tapa hallita mieltä ja saada tietoisuus ylevöitymään on hallita tekniikat, jotka valjastavat pranan uskomattomat voimat käyttöön.” – Janne Kontala kirjassaan Joogan sydän, kohti sisäistä harjoitusta

Samatvan Bandhat ja Pranayama -täydennyskoulutus syventää joogista polkua kokonaisvaltaisesti.

Koulutuksessa opiskelija oppii ymmärtämään laaja-alaisesti bandha-työskentelyä ja pranayaman keskeisiä harjoitteita sekä syventää joogan ohjaamisessa tarvittavaa tiedollista ja taidollista osaamistaan.

Koulutuksessa käydään läpi erilaisia käytännön harjoituksia, jotka johdattavat pranayaman harjoittamiseen ja bandha-työskentelyyn asanoissa. Tutustumme erilaisiin tekniikoihin, joilla hengitys voidaan integroida meditaatioon. Asanaharjoituksissa tutkitaan bandhojen käyttöä ja vaikutusta. Opiskelemme hengityksen anatomiaa ja fysiologiaa sekä hengityksen ja hermoston välisiä vaikutuksia toisiinsa. Perehdymme myös erilaisiin hengityselimistön ongelmiin sekä joogan keinoihin hengityselimistön haasteissa.

Lähijaksoissa tehdään paljon käytännön harjoituksia, ja joogafilosofia nivoutuu mukaan harjoituksiin.

Aika

27.02. – 25.10.2026

Koulutus sisältää 5 opetusviikonloppua (pe-su)

Koulutuspäivät:
1. osio: 27.2.-1.3.2026
2. osio: 24.-26.4.2026
3. osio: 12.-14.6.2026
4. osio: 21.-23.8.2026
5. osio: 23.-25.10.2026

pe klo 17.00-19.30 ja la-su klo 9.00-17.00

Paikka

Päijät-Hämeen kesäyliopisto, Lahti
Hannunsali, Rautatienkatu 3

Kohderyhmä

Koulutus soveltuu kaikille liikunta-alan ammattilaisille ja pidempään liikuntaa/joogaa harrastaneille sekä RYT-täydennyskoulutukseksi joogaopettajille.

Tavoite

Osaamistavoitteet

Koulutuksen suoritettuaan opiskelija osaa suunnitella ja ohjata bandha- ja pranayama-tekniikoihin pohjautuvia joogaharjoituksia sekä tukea oppilasta näiden harjoitusten toteuttamisessa.

Koulutuksen suoritettuaan opiskelija ymmärtää anatomian ja fysiologian opiskelun kautta hengityselimistön ja hermoston rakennetta ja toimintaa.

• ymmärtää joogan keinot hermostollisten vireystilojen säätelyssä.
• ymmärtää pranayama harjoitusten ja bandha-tekniikoiden perusteet.
• osaa huomioida hengityksen ja bandhojen merkityksen joogaharjoituksessa.
• osaa rakentaa erityyppisiä joogaohjelmia, joiden erityispiirteenä on hengityksen hallittu hidastaminen ja bandhojen käyttö.
• osaa ohjata sopivia harjoituksia bandhojen käyttöön asana- ja hengitysharjoituksissa.
• osaa ohjata hengitystä huomioiden hermostoa rauhoittavia ja palautumista lisääviä harjoituksia.
• osaa ohjata sopivia harjoituksia hengityselimistön haasteista kärsiville oppilaille.
• osaa ohjata oppilasta erilaisissa tilanteissa hengitysharjoituksissa.
• osaa hallita oppilaan ohjauksen avustustekniikoita asanan ja hengitysharjoitusten syventämiseksi.
• osaa hyödyntää hengitys- ja bandha-tekniikoita omassa harjoituksessaan ja joogan opettamisessa muille.

Sisältö

Keskeiset sisällöt
• Joogan käytännön harjoitukset: asana-, pranayama- ja bandha-työskentely
• Hengityselimistön ja hermoston anatomia ja fysiologia
• Joogan keinot hengityselimistön haasteissa
• Joogan filosofia
• Hengitys- ja bandha-harjoitusten opettaminen

Jokaisessa osiossa on oma teemansa, johon perehdytään teorian ja käytännönläheisten harjoitusten avulla.

Osio 1
• Bandhojen ja pranayaman maailma käytännössä ja teoriassa
• Hengityksen ja liikkeen yhdistäminen asanaharjoituksessa
• Joogafilosofia: prana ja gunat

Osio 2
• Hengityselimistön anatomia ja mekaniikka sekä erilaisten hengitystapojen vaikutus kehoon ja mieleen
• Yleisimmät hengityselimistön ongelmat joogan näkökulmasta
• Kuinka kulkea asana- ja hengitysharjoitusten avulla kohti kehon ja mielen tasapainoa sekä lisätä tietoisuutta hengityksestä ja interoseptiosta eli kehon sisäisistä tuntemuksista?
• Joogan ääni- ja mantraharjoitukset

Osio 3
• Harjoituksen lähestyminen viiden eri koshan kautta
• Harjoituksen lähestyminen hengityksen, sisäelinten ja emootioiden kautta
• Miten keholla tuetaan hengitystä ja rentoutetaan pallean aluetta, jotta saamme koko hengityskapasiteetin käyttöömme?
• Hengitystekniikat, ääni- ja liikeharjoitukset

Osio 4
• Kuinka edetä harjoituksessa kohti bandhojen käyttöä?
• Mitä bandhat ovat ja miten niitä voi lähteä soveltamaan omaan harjoitukseen?
• Energeettisen tason työskentely ja linjaaminen asanaharjoituksessa HA ja THA- perusperiaatteiden kautta

Osio 5
• Joogan keinot erilaisten hengityksen epätasapainotilojen helpottamiseksi
• Aiheina mm. hyperventilaatio, astma sekä stressin vaikutus hengitykseen ja palautumiseen
• Pranayama-harjoitusten syventäminen sekä restoratiiviset harjoitukset
• Anatomia: pallean, keskivartalon ja lantionpohjan toiminta sekä niiden vaikutus hengityksessä
• Polyvagaaliteorian perusteet

Kouluttajat

Kouluttajina toimivat Janne Kontala, Emma Slow, Anneli Rautiainen ja Iitu Leinonen.

Janne Kontala on opettanut joogaa 25 vuotta. Hänellä on Yoga Alliancen RYT-200, RYT-500 ja jatkokouluttajapätevyys. Hän on suorittanut v. 2016 tohtorintutkinnon uskontieteessä Åbo Akademissa, jossa hän on toiminut tutkijana Suomen Akatemian rahoittamissa projekteissa Viewpoints to the World (2011-2015) ja Young Adults and Religion in a Global Perspective (2015-2018). Hän on laatinut ja opettanut uskontotieteen maisterinopintojen hindulaisuuden ja buddhalaisuuden perusopinnot (Åbo Akademi ja Centret för Livslångt Lärande).

Janne on joogalehti Anandan perustajajäsen ja toimittaja ja kirjoittanut kirjat Inner Yoga (suom. Joogan sydän, Basam 2015), Yoga-Sutra,  Hiljaisen mielen tie (Basam 2020) sekä Bhagavad Gita, Johdatus joogan salaisuuteen (Basam 2024). 

Joogaopettajia Janne on kouluttanut vuodesta 2005. Hän on toiminut koulutussuunnittelijana ja pääopettajana Belgian Bhaktivedanta Collegessa vuodesta 2017. Ruotsissa hän toteutti joogaopettajakoulutuksen Sodertäljessä vuosina 2015-2017. Hän on myös ohjannut joogaa kuntoutusryhmille Tukholmassa, Helsingissä ja Keravalla.

Kurssiohjelmassa Jannen erikoisalaa ovat opintosuunnitelmat, joogan filosofia ja meditatiiviset tekniikat. Hän on laatinut Yoga Alliancen hyväksymän joogafilosofian opintokokonaisuuden ja johtanut työryhmää, joka on kehittänyt Suomen ensimmäisen online-ympäristössä toteutettavan Yoga Alliancen hyväksymän opettajakoulutuksen.

Emma Slow on porvoolainen jooga- ja meditaatio-ohjaaja. Yli 20-vuotinen kokemus joogasta sisältää laajasti erilaisia harjoitusmuotoja, joista joogaopettajapätevyyteen kuuluu Yoga Alliancen E-RYT® 500 ja YACEP -pätevyyden lisäksi joogaterapeutin pätevyys Svastha Yoga Therapy koulutuksesta Ganesh Mohanin ja Günter Niessenin johdolla. Lisäksi Emma on suorittanut Lahden Ammattikorkeakoulun ja Manav Rachna International University:n järjestämän joogaterapiakoulutuksen osana fysioterapian opintoja.

Vuodesta 2013 Emman kiinnostus on suuntautunut erityisesti joogan terapeuttiseen soveltamiseen. Emma kouluttaa myös joogaterapeutteja Iia Lappalaisen kanssa Helsingissä. Ensimmäinen 300h  joogaterapeuttikoulutus käynnistyi vuonna 2020.

Emman opetuskokemukseen sisältyy opettamista omalla salilla, kansalaisopistoissa, liikunta- ja joogasaleilla. Viime vuosina Emma on kouluttanut joogaopettajia Suomessa, Virossa, Ruotsissa, Belgiassa ja Malesiassa. Emmalla on taustalla fysioterapian opinnot. Fysioterapiassa Emman kiinnostus  on painottunut psykofyysisen fysioterapian menetelmiin, jota hän on soveltanut joogaohjaamiseen mm. mielenterveyskuntoutuksessa. 

Emma on kouluttanut  joogaopettajia Janne Kontalan kanssa vuodesta 2014. Lisäksi hän on toiminut vierailevana anatomian opettajana useissa eri joogaopettaja koulutuksissa Suomessa ja maailmalla. Kouluttamisessa ja joogakursseilla hän painottaa toiminnallista anatomiaa ja fysiologiaa. Kolmen lapsen äitinä Emma erikoistunut raskauteen liittyviin haasteisiin ja niiden huomiointiin sekä opettamisessa että omassa harjoituksessa. Opetuksessaan Emma etsii yhteistyössä oppilaan kanssa yksilöllisiä ratkaisuja loukkaantumisten ja muiden terveydellisten haasteiden huomiointiin harjoittelussa.

Anneli Rautiainen on valmistunut SJL joogaopettajaksi 2008 ja hän on tehnyt elämäntyönsä tanssitaiteilijana, tanssipedagogina ja koreografina. Annelin kokemus joogan eri tyyleistä ja opettamisesta on poikkeuksellisen laaja.

Koulutuksessamme Annelin erikoisalaa on opettamisen pedagogiikka ja eri kehotietoisuustekniikat. Tähän sisältyy suullisen ohjauksen lisäksi erilaisten apuvälineiden käyttö, mielikuvien hyödyntäminen sekä keskittymisharjoitukset. Liikesanaston laajetessa jokainen löytää oman yksilöllisen työskentelytavan omaan harjoitukseensa ja luovaan ajatteluun, jonka kautta joogatuntien suunnittelu helpottuu.

Anneli on kirjoittanut yhdessä Sonja Lumpeen kanssa kirjan ”Lempeän joogan voima” (ReadMe 2018).

Iitu Leinonen on Helsinkiläinen joogaopettaja. Iitu on opettanut joogaa kymmenen vuodenajan. Hänellä on Yoga Alliancen RYT-500 -pätevyys. 

Iitulla on monipuolinen kokemustausta opettamisesta joogasaleilla, kansalaisopistoissa, kuntosaleilla, yrityksissä, tapahtumissa, yksityistunneilla, online- ja verkkokurssitoimintana, retriiteillä, resorteilla sekä järjestäen viikkotunti- ja työpajatoimintaa oman yrityksensä kautta. Joogaopettajien kouluttamisesta hänellä on kokemusta usean vuoden ajalta sekä Suomessa että kansainvälisissä koulutuksissa. 

Koulutukseltaan Iitu on valtiotieteiden maisteri. Helsingin yliopiston viestinnän opintosuunnasta pro gradu -tutkielmassaan hän tutki terveys- ja hyvinvointiviestintää.

Joogaa opettaessaan Iitu korostaa toiston, pitkäjänteisyyden ja käytännön harjoitukseen
panostamisen merkitystä. Kurssiohjelmassa Iitun erikoisalaa on asanaharjoituksen syventäminen sekä niin sanottu ’oma harjoitus’ eli harjoittelijan henkilökohtainen harjoitus ja joogan soveltaminen omassa arjessa.

Suoritustapa

Suoritustapa

Koulutuksen laajuus on 15 opintopistettä. Koulutus koostuu viidestä lähijaksosta ja itsenäisestä työskentelystä lähijaksojen välillä. Kaikissa lähijaksoissa tehdään fyysistä asanaharjoitusta, hengitysharjoituksia, meditaatiota sekä opiskellaan teoriaa aiheiden taustalla.

Itsenäiseen työskentelyyn sisältyy käytännön bandha- ja pranayama-harjoituksia, joita otetaan haltuun lähiosioiden välissä omassa harjoituksessa. Lisäksi itsenäiseen opiskeluun kuuluu anatomian ja fysiologian opiskelua sekä muuta itsenäistä opiskelua videomateriaalien avulla. Opiskelijat tekevät myös koulutuksen sisällön pohjalta kirjallisen näytetyön vapaasti valitsemastaan aiheesta.

Koulutuksen laajuus 15 opintopistettä jakautuu seuraavasti:

• Lähijaksot 7 op
• Oma joogaharjoittelu ja opetusharjoittelu 5 op
• Videomateriaalien opiskelu ja tehtävät 2 op
• Kirjallisuuteen perehtyminen ja kirjallinen lopputyö 1 op

Ota lähijaksoille mukaan omat joogavälineet; joogamatto, kaksi joogatiiltä, joogavyö, viltti ja muistiinpanovälineet. Lähiopetuksessa tehdään istuma-asennossa hengitysharjoituksia, niitä varten voit tarvittaessa ottaa mukaan meditaatiotyynyn tms. Harjoituskissa voi käyttää tarvittaessa myös tuolia. Mukaan voi varata lämmintä vaatetta rentoutumista varten. Pukeudu asanaharjoitukseen sopiviin vaatteisiin. Koulutuksen materiaalit jaetaan sähköisesti. Ota mukaan muistiinpanovälineet.

Arviointi

Opiskelijan osaaminen arvioidaan asteikolla hyväksytty / hylätty. Osaamisen arviointi perustuu osaamistavoitteiden saavuttamiseen. Hyväksytty osaamisen arviointi edellyttää riittävää tietoperustaa ja sen soveltamista.

Koulutuksen hyväksytty suorittaminen edellyttää 90 % läsnäoloa koulutuspäivissä sekä itsenäisten tehtävien hyväksyttyä arviointia. Poissaolot korvataan erikseen annettavilla kirjallisilla tehtävillä, jotka tulee suorittaa hyväksytysti. Poissaolojen korvaamisesta sovitaan aina tapauskohtaisesti yhdessä kouluttajien kanssa.

Opiskelijan osaamisen arvioinnista viedään merkintä Opetushallituksen ylläpitämään Koski-tietovarantoon (opiskelijalle suoritusmerkintä näkyy Oma Opintopolku -palvelussa), mikäli opiskelija näin haluaa. Tällöin koulutuksessa hankittu osaaminen on tunnistettavissa ja tunnustettavissa esimerkiksi myöhemmissä opinnoissa ja työelämässä. Opiskelija antaa ilmoittautumislomakkeella suostumuksen suoritusmerkinnän kirjaamisesta palveluun. Koulutuksesta saa myös kirjallisen todistuksen.

Arviointikriteerit

• Opiskelijalla on käsitys yleisimmistä hengityselimistön haasteista ja hän osaa huomioida ne joogan harjoituksissa.
• Opiskelija hallitsee polyvagaaliteorian perusteet hermostollisessa vireystilojen säätelyssä.
• Opiskelija hallitsee joogafilosofiassa esitellyn teoreettisen taustan pranayaman ja bandhojen osalta.
• Opiskelija osaa kuvailla ja verrata toisiinsa eri joogasuuntauksiin soveltuvia asana- ja hengitysharjoituksia.
• Opiskelija osaa luoda mielekkäitä joogaohjelmia, joissa huomioidaan hengitys- ja bandha-tekniikoiden käyttö harjoituksessa.
• Opiskelija ymmärtää eri harjoittajien taustan ja kokemuksen huomioiden kuinka hengitysharjoituksissa ja bandha työskentelyssä edetään.
• Opiskelija ymmärtää fysiologiset perusteet hengityksen vaikutuksesta hermoston toimintaan sekä ymmärtää harjoitusfysiologian pohjalta palautumisen merkityksen harjoittelussa.
• Opiskelija hallitsee turvallisuusnäkökohdat harjoitusten toteuttamisessa hengityselimistön haasteista kärsiville oppilaille.
• Opiskelija ymmärtää miten hengitysharjoituksia voi yhdistää erilaisiin asanaharjoituksiin.
• Opiskelija hallitsee erilaisia hengitystä avustavia tekniikoita sekä osaa avustustekniikoita bandha työskentelyn opettamiseen asanaharjoituksissa.
• Opiskelija hallitsee keskeiset pranayama harjoitukset sekä bandhatyöskentelyn perusteet itsenäisessä harjoituksessa sekä opettaessaan harjoituksia oppilaille.

Kirjallisuus

Saat opiskeluun tarvittavan materiaalin koulutuksen aikana. Lisäkirjallisuutena suosittelemme:
• Janne Kontala: Joogan sydän; Yoga-sutra. Hiljaisen mielen tie; Bhagavad gita. Johdatus joogan salaisuuteen.
• Sonja Lumme ja Anneli Rautiainen: Lempeän joogan voima.

Lisätietoja

Koulutuksen sisältö ja hakukelpoisuus:
Pääkouluttaja Emma Slow
emmaslow1@gmail.com

Koulutuksen järjestelyt, laskutus ja ilmoittautuminen
Päijät-Hämeen kesäyliopisto
Koulutuskoordinaattori Jenna Mattila
p. 044 7290 020
toimisto@phkesa.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

Ilmoittautumiset 29.1.2026 mennessä sähköisellä ilmoittautumislomakkeella. Ilmoittautuminen muuttuu sitovaksi 30.1.2026ja peruutusehdot astuvat voimaan.

Kutsu koulutukseen lähetetään sähköpostitse ilmoittautumisajan päätyttyä.

Koulutus toteutuu, mikäli ilmoittautumisia tulee tarpeeksi määräaikaan mennessä. Koulutukseen otetaan enintään 12 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmoittautumisajan jälkeen voi tiedustella vapaita opiskelupaikkoja kesäyliopiston toimistosta.

Hinta

1590 €

Laskutetaan oletusarvoisesti 4 erässä (helmi-, huhti-, heinä- ja syyskuu). Mikäli toivot laskutusta useammassa erässä, kirjoita haluamiesi erien määrä ilmoittautumislomakkeen lisätietoja-kenttään (Huomioi, että koulutus tulee olla maksettu noin kuukausi ennen koulutuksen päättymistä).

Koulutuksen hintaan ei lisätä arvonlisäveroa.
Veroton palvelu AVL 39-40 §.

Ilmoittautumiset

29.01.2026 mennessä

Peruutusehdot

Peruutusmaksu 50 % hinnasta, mikäli peruutus tehdään sitovan ilmoittautumispäivän ja koulutuksen alkamisen välisenä aikana. Jos peruutus tapahtuu koulutuksen jo alettua, perimme koulutuksen koko hinnan.

 

Ilmoittautumis- ja maksuohjeistus