Luodaan yhdessä oppimisen iloa

Rentoutusohjaajan koulutus 3 op (verkko)

Kuvaus

Rentoutusohjaajan koulutuksen käytyäsi osaat ohjata rentoutustunteja, joihin kuuluu lempeitä ja rauhoittavia kehollisia harjoituksia ja venytyksiä, rentoutus- ja meditaatioharjoituksia sekä äänimaljarentoutuksia. Venytyksiä ja harjoituksia on valittu yin-joogasta, Shindo-rentoutusmenetelmästä, kehotietoisesta joogasta sekä meditaatio- ja tietoisuusharjoituksista. Kaiken oppimasi taustalla on hermoston ja mielen rauhoittaminen ja kehollinen rentoutuminen ja palautuminen.

Koulutuksessa pääset turvallisessa ja kannustavassa ilmapiirissä aluksi kokemaan kaiken itse, ja sitten etsimään omaa ääntäsi ja ohjaustapaasi. Saat syvän kokemuksen lempeistä venytyksistä ja rentouttavista harjoituksista ja pääset saman tien luomaan niistä omannäköisen tavan ohjata muita. Koulutus voi olla sinulle valmis väylä uuteen ammattiin tai osaamisen kartuttamiseen nykyistä työtäsi ajatellen.

Koulutus suoritetaan etäopetuksena ja itsenäisellä työskentelyllä. Koulutus on hyvin käytännönläheinen, kokemuksellinen ja vuorovaikutuksellinen.

Tehdään yhdessä koulutuksesta ihana matka omaan hyvinvointiin ja annetaan sydämen äänen johdattaa meitä omannäköiseen tapaan ohjata näitä taitoja myös muille!

Lämpimästi tervetuloa mukaan nautinnollisiin, rentouttaviin hetkiin!

Aika

13.02. – 30.06.2025

Työpajat etäopetuksena:

To 13.2. klo 18.00-19.30 Aloitustapaaminen, Lempeät venytykset
To 13.3. klo 18.00-19.30 Meditaatio ja rentoutusharjoitukset sekä kurssien suunnittelu
To 10.4. klo 18.00-19.30 Hoitavat soittimet ja ohjausharjoittelujen suunnittelu
To 8.5. klo 18.00-19.30 Ohjausharjoittelua
To 12.6. klo 18.00-19.30 Ohjausharjoittelua

Nauhoite lisätään myös kurssialustalle niitä varten, jotka eivät pääse etäopetukseen mukaan.

Itsenäistä työskentelyä helmi-kesäkuu 2025 (kts. tarkemmin kohdasta ”sisältö”). Kaikki osiot tulee olla valmiina viimeistään 30.6.2025.

Paikka

Verkkokoulutus

Kohderyhmä

Koulutus sopii
• opettajille, nuorisotyöntekijöille ja kasvatusalan ammattilaisille
• sosiaali- ja terveydenhuollon ja terapian ammattilaisille
• liikunnan ja joogan ryhmänohjaajille
• fysioterapeuteille, hierojille tai toimintaterapeuteille
• kaikille oman elämän tasapainottamisesta, palautumisesta ja rentoutumisesta kiinnostuneille

Tavoite

Rentoutusohjaajan koulutuksen jälkeen opiskelija osaa
• ohjata rentoutustunteja, joihin voi kuulua palauttavia venytyksiä, meditaatioita, rentoutusharjoituksia tai hoitavia soittimia.
• suunnitella ja toteuttaa monipuolisia rentoutuskursseja.
• kuvata hengitys-, rentoutus- ja venyttelyharjoitusten eri vaiheita ja etenemistä ohjauksessa.
• ohjata erilaisia oppijoita ja valita heidän tasolleen sopivat harjoitukset ja variaatiot.
• ohjata osallistujia kehon ja mielen tarkkailuun, itsensä kuunteluun ja hermoston rauhoittumiseen.
• oman kokemuksesi kautta toimia esimerkkinä ja tuoda esille palautumisen, rauhoittumisen ja levon tärkeyttä.

Sisältö

Koulutus sisältää viisi yhteistä työpajaa etäopetuksena, joiden välillä osallistujat tekevät itsenäistä työtä (osiot 1-4). Itsenäiseen työskentelyyn kuuluu harjoitteleminen videoiden ja materiaalien avulla, oppimispäiväkirjan, venyttelypohjien ja meditaatiopohjien täyttöä ja näyttöharjoittelun suunnittelu ja toteutus viimeisissä työpajapäivissä. Ohjausharjoittelun voi suorittaa myös lähettämällä 10-15 minuutin videon omasta ohjaamisesta kesäkuun loppuun mennessä.

Käyttöösi saat videoluentoja ja kirjallisuutta ja videoita kaikista kurssin harjoituksista, joihin kuuluu lempeitä venytyksiä, rauhoittavia asentoja, rentoutusharjoituksia, meditaatioita sekä johdatus hoitavien soitinten maailmaan. Koulutuksen ajan on käytössä Kajabi-kurssialusta ja Zoom.

Itsenäistä työskentelyä osiot 1-4, jotka voi tehdä omaan tahtiin helmi-kesäkuussa 2025:

Osa 1: Lempeät ja rentouttavat venytykset
Luentovideo, ohjaamisen perusteet-videoita, venytyksen suunnittelupohjan täyttäminen, tehtävä ja kommentointi muiden kokemuksiin sekä runsaasti videoita rentoutusvenyttelytunneista itsenäiseen harjoitteluun. 

Osa 2: Meditaatiot ja rentoutusharjoitukset
Luentovideo, suunnittelupohjia, tehtävä ja kommentointi muiden kokemuksiin sekä monta erilaista videota meditaatiosta ja rentoutusharjoituksista itsenäiseen harjoitteluun. Saat myös valmiita harjoitusrunkoja omaan käyttöösi. 

Osa 3: Hoitavat soittimet
Luentovideo, soitinesittelyjä, tehtävä ja kommentointi muiden kokemuksiin sekä kaksi erilaista äänimaljarentoutus- ja sointukylpyvideoita omaan harjoitteluun. 

Osa 4: Tuntien ja kurssien suunnittelu
Luentovideo, suunnittelupohjia sekä yksittäisten tuntien että kokonaisten kurssien suunnittelua varten, bonuksia ja syventäviä vinkkejä ja tehtävänä ohjausharjoittelun suunnittelu ja toteuttaminen touko-kesäkuun etätapaamisessa.

Materiaalit on käytössä puoli vuotta. Jos et osallistu ohjausharjoittelupäiviin, materiaalit täytyy olla käytynä läpi, tehtävät tehtynä ja ohjausharjoitteluvideo palautettuna Tiinalle 30.6.2025 mennessä.

Kouluttajat

Tiina Ulvi, KM, luokan- ja musiikinopettaja ja terveystiedon aineopettaja, on kokenut rentoutusohjaaja, jonka sydän sykkii ihmisten hyvinvoinnille: omien tarpeiden kuuntelemisen, levon ja rauhoittumisen tärkeyden tunnistamiselle sekä hengähdyshetkille arjessa. Ohjaajana Tiina on lämminhenkinen, lempeä ja ymmärtäväinen, ja nauttii itsekin rentoutustuntien suomasta levosta ja suorittamattomuudesta.

Tiinan osaamisalueisiin kuuluvat Jomon-Shindo-rentoutusvenyttely, Feminine Yin-jooga, kehotietoinen jooga, äänimaljarentoutus-, tunne-, tietoisuus- ja meditaatio-ohjaus sekä Halipysäkki-perherentoutusmenetelmä. Hän on ohjannut erilaisia rentoutuskursseja kansalaisopistolla ja yksityisesti vuodesta 2015.

Tiinan kursseilta ja koulutuksista löydät itsellesi sopivia keinoja rentouttaa kehoa ja rauhoittaa mieltä esimerkiksi stressin, kiireen, unettomuuden tai kipujen keskellä.

Arviointi

Opintopisteet saa, kun
• kaikki tehtävät ja kommentoinnit tehty hyväksytysti
• ohjausharjoittelu suoritettu hyväksytysti

Lisätietoja

Anne Prusila, puh. 050 5361 013 tai toimisto@phkesa.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

Ilmoittaumiset 29.1.2025 mennessä sähköisellä ilmoittautumislomakkeella.
Ilmoittautuminen muuttuu sitovaksi 30.1.2025 ja peruutusehdot astuvat voimaan.

Koulutukseen otetaan enintään 15 osallistujaa. Kutsu koulutukseen lähetetään sähköpostitse ilmoittautumisajan päätyttyä. Ilmoittautumisajan jälkeen voi tiedustella vapaita opiskelupaikkoja kesäyliopiston toimistosta.

Hinta

590 €, laskutetaan oletusarvoisesti 2 erässä. Mikäli toivot laskutusta useammassa erässä, kirjoita haluamiesi erien määrä ilmoittautumislomakkeen lisätietoja-kenttään. (Huomioi, että koulutus tulee olla maksettu noin kuukausi ennen koulutuksen päättymistä)

Ilmoittautumiset

29.01.2025 mennessä

Peruutusehdot

Peruutusmaksu 50 % hinnasta, mikäli peruutus tehdään sitovan ilmoittautumispäivän ja koulutuksen alkamisen välisenä aikana. Jos peruutus tapahtuu koulutuksen jo alettua, perimme koulutuksen koko hinnan.

Ilmoittautumis- ja maksuohjeistus