Luodaan yhdessä oppimisen iloa

MAPA® Perusteet (16h)

Kuvaus

Lasten kanssa työskentelevät joutuvat yhä useammin tilanteisiin, joissa heidän fyysistä tai psyykkistä koskemattomuuttaan rikotaan tai he joutuvat puuttumaan lasten keskinäisiin aggressiotilanteisiin ja häiriökäyttäytymiseen. Tilanteet eivät ole yksinkertaisia hoitaa!

Koulutusta tarvitaan ennakoinnin, vuorovaikutustaitojen ja riittävän varhaisen puuttumisen keinojen käyttöön, silloin kun se on mahdollista. Näin mahdollisuudet tilanteiden hoitamiseen kaikkia osapuolia kunnioitavalla tavalla paranevat selvästi. Oleellista on muistaa koko ajan kaikkien osapuolten turvallisuus…lapsen ei saa antaa vahingoittaa itseään tai muita!

MAPA® koulutuksessa perehdytään menetelmiin, joissa kohdataan kriisissä oleva, haasteellisesti käyttäytyvä henkilö, empaattisesti ja kunnioittavasti. MAPA® menetelmän työkirjoihin perustuvassa mallissa ennaltaehkäisyn osuus on entisestään painottunut.

Koulutus perehdyttää osallistujaa hyviin vuorovaikutuksen, päätöksenteon ja jälkipurkamisen käytänteisiin. Lisäksi koulutus sisältää menetelmiä turvalliseen fyysiseen ohjaukseen ja rajoittamiseen sekä turvallisiin keinoihin fyysisesti irtaantua kiinnikäymistilanteissa tai esim. koulujen välituntitilanteissa. Koulutuksessa huomioidaan yksilölliset tarpeet, perus– ja ihmisoikeudet sekä lainsäädännön velvoitteet.

Aika

26.08. – 27.08.2025

klo 9.00-17.00 (16 tuntia)

Paikka

Päijät-Hämeen kesäyliopisto, Lahden Tiedepuisto, Niemenkatu 73, Lahti

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu erityisesti pienten lasten kanssa mm. varhaiskasvatuksessa, esi- ja alkuopetuksessa sekä lastenpsykiatriassa, kuntoutuksessa ja sosiaalitoimessa työskentelevälle henkilöstölle.

Sisältö

Joskus lapsen haastava käytös kuten huutaminen, annettujen tehtävien välttäminen, epäkunnioittava puhe, kieltäytyminen ja valtataisteluun haastaminen vie huomiotasi pois opettamisesta ja opiskelijoiden huomion pois oppimisesta. Mitä tehdä?

Alla esimerkkejä MAPA® Perusteet –koulutusohjelman tarjoamista oppilaiden johtamisstrategioista ja verbaaleista interventiostrategioista, joiden avulla opettajat sekä muu henkilökunta pystyvät käsittelemään häiritsevää opiskelijoiden käyttäytymistä.

Ymmärrä opiskelijoitasi – Opi tuntemaan jokainen opiskelija mahdollisimman hyvin yksilönä. Rakenna yhteistyö luottamuksen ja ymmärryksen ympärille.

Harjoittele kärsivällisyyttä olemalla objektiivinen – Muista, että sinulla on mahdollisuus valita, miten suhtaudut ahdistuneeseen opiskelijaan. Älä ota käyttäytymistä henkilökohtaisesti.

Aseta rajat tehokkaasti – Odotusten tulee olla selkeitä ja yksinkertaisia. Esimerkiksi ” Nyt tuo huutaminen loppuu!!” vai voisitko sanoa ”Jos haluat puhua niin viittaa…” Pitäydy aikataulussa jonka asetat.

Ole tietoinen käyttäytymisen taustalla olevista tekijöistä – Voisiko vaikka oppilaan nälkä tai väsymys olla syynä käytökseen? Voisiko häiriökäytös olla vain ylimääräistä energiaa, joka pitää nyt vaan jollakin tavalla purkaa?

Jos ennakoivat menetelmät eivät riitä, MAPA® – koulutus tarjoaa työntekijöille turvallisia ja laillisia fyysisen ohjaamisen ja rajoittamisen tekniikoita, joilla puuttua tilanteisiin esim. välitunneilla tai ohjaamalla oppilas turvalliseen kiinnipitotilanteeseen. 

Koulutuksissa harjoitellaan levottoman asiakkaan lähestymistä, koskettamista, kuljettamista, pois ohjaamista, istuen tapahtuvaa rajoittamista sekä irtaantumis – ja väistämistekniikoita. Koulutuksessa rajoittamistoimenpiteet on suunniteltu nimenomaan pienen lapsen turvallisuus huomioiden ja tekniikat ovat niin suunniteltuja.

MAPA® – koulutuksiin kuuluu oleellisena osana myös jälkipuintikäytäntöihin perehtyminen. Niiden avulla pyritään hankkimaan takaisin yhteistyösuhde oppilaan kanssa. Näin uudet tilanteet voidaan mahdollisesti välttää.

Osallistujat tekevät koulutuksen ajan omia muistiinpanojaan saamaansa Osallistujan työkirjaan.

Kouluttajat

Pekka Teini, MAPA® kouluttaja FPI, Liikunnanohjaaja/mielenterveyshoitaja

MAPA® (Management of Actual or Potential Aggression) eli Haasteellisen käyttäytymisen ennaltaehkäisy- ja hallintamenetelmä on kehitetty Englannissa ja lisenssin omistaa kansainvälinen CPI, Crisis Prevention Institute Inc.

Suomalaista MAPA® – koulutusta ohjaa ja valvoo Suomen MAPA® – keskus.

Lisätietoja

Koulutuskoordinaattori Jenna Mattila
toimisto@phkesa.fi
044 7290 020

Lisätietoja hakeutumisesta

Ilmoittaudu 12.8.2025 mennessä sähköisellä ilmoittautumislomakkeella.
Ilmoittautuminen muuttuu sitovaksi 13.8.2025 ja peruutusehdot astuvat voimaan.

Koulutukseen otetaan enintään 20 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kutsu koulutukseen lähetetään ilmoittautumisajan päätyttyä. Ilmoittautumisajan jälkeen voi tiedustella vapaita opiskelupaikkoja kesäyliopiston toimistosta.

Koulutus toteutuu mikäli ilmoittautumisia tulee tarpeeksi määräaikaan mennessä.

Muu informaatio

Osallistujat rekisteröidään Suomen MAPA® keskuksen järjestelmään ja koulutuksen jälkeen osallistujat saavat virallisen todistuksen koulutuksestaan sähköpostiinsa.

Hinta

290 €

Hinta sisältää työkirjan, todistuksen sekä iltapäiväkahvit kumpanakin koulutuspäivänä.

Koulutuksen hintaan ei lisätä arvonlisäveroa.
Veroton palvelu AVL 39-40 §

Ilmoittautumiset

12.08.2025 mennessä

Peruutusehdot

Peruutusmaksu 50 % hinnasta, mikäli peruutus tehdään sitovan ilmoittautumispäivän ja koulutuksen alkamisen välisenä aikana. Jos peruutus tapahtuu koulutuksen jo alettua, perimme koulutuksen koko hinnan.