Psykoterapeuttiset valmiudet ja psykoterapian perusteet (30 op), 2026-2027
Psykoterapeuttiset valmiudet ja psykoterapian perusteet -koulutus on täydennyskoulutus sosiaali- ja terveydenhuollon tai muun soveltuvan alan ammattihenkilöille ja täydentää heidän perustutkintoaan psykoterapeuttisten valmiuksien osalta. Koulutus täyttää yliopistojen psykoterapeuttikoulutuskonsortion vaatimukset psykoterapeuttikoulutusten edellyttämistä lisäopinnoista ja on laajuudeltaan Valviran psykoterapeuttisten valmiuksien erikoisopinnoilta edellyttämät 30 op.
Koulutuksen suorittamisen jälkeen on mahdollista hakea lyhytterapeuttikoulutukseen tai psykoterapeuttikoulutukseen, jos hakijan taustakoulutus ja muut edellytykset täyttyvät.
Koulutuksen aikana perehdytään ihmisen psyykkiseen kasvuun ja kehitykseen, opitaan tunnistamaan ja erottelemaan psyykkisen häiriön eri muotoja ja soveltamaan tietoja käytännössä sekä käyttämään psykoterapeuttista työotetta ja terapeuttisen vuorovaikutuksen periaatteita. Koulutus vahvistaa terapeutiksi kasvua ja tarjoaa integratiivista menetelmäosaamista ihmissuhdetyöhön ja auttajan omaan jaksamiseen ja itsetuntemukseen. Koulutuksen käytyään, opiskelijalla on hyvät tiedot mielenterveyden palvelujärjestelmästä, laista ja asetuksista sekä erilaisista psykoterapiasuuntauksista.
Aika19.03.2026 – 30.10.2027
Koulutuspäivät:
1.-2. koulutuspäivät: 19.-20.3.2026
3.-4. koulutuspäivät: 28.-29.4.2026
5. koulutuspäivä: 4.6.2026
6. koulutuspäivä: 13.8.2026
7. koulutuspäivä: 14.8.2026
8. koulutuspäivä: 18.9.2026
Klo 9.00-16.00
Koulutukseen kuuluu 18 koulutuspäivää. Loput koulutuspäivät ilmoitetaan myöhemmin. Koulutus päättyy vuoden 2027 aikana. Päättymisaika tarkentuu.
PaikkaKaksi ensimmäistä ja viimeinen koulutuspäivä toteutetaan lähiopetuksena Lahdessa, osoite Niemenkatu 73, 15140 Lahti.
Muut koulutuspäivät toteutetaan verkossa Zoomin kautta.
KohderyhmäKoulutus on kohdennettu sosiaali-, terveys-, opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille, jotka haluavat täydentää perustutkintoaan psykoterapeuttisten valmiuksien osalta.
Koulutus täyttää yliopistojen psykoterapeuttikoulutuskonsortion vaatimukset psykoterapeuttikoulutusten edellyttämistä lisäopinnoista ja on laajuudeltaan Valviran psykoterapeuttisten valmiuksien erikoisopinnoilta edellyttämät 30 op. Koulutuksen jälkeen opiskelijan on mahdollista hakea lyhytterapeuttikoulutukseen tai psykoterapeuttikoulutukseen, jos hakijan taustakoulutus ja muut edellytykset täyttyvät.
TavoiteTavoitteena on ymmärtää psykoterapian perustaidot ja oppia hyödyntämään psykoterapeuttisia ohjauksellisia työmenetelmiä omassa työssä. Opiskelija oppii luomaan dialogisen yhteistyösuhteen asiakkaan kanssa ja ohjaamaan psykoterapeuttista vuorovaikutusprosessia. Koulutuksen käytyään, opiskelija tietää psykoterapiaan ja psykiatriseen hoitoon liittyvän lainsäädännön ja palvelujärjestelmän sekä tietää psykoterapian yleiset vaikuttavuustekijät.
Koulutus antaa perustiedot mielenterveydestä, yleisimmistä mielenterveydenhäiriöistä ja niiden hoidosta ja psykoterapian viitekehyksistä. Koulutus antaa perustiedot ihmisen psyykkisen kasvun merkityksestä ja kehityshäiriöiden vaikutuksesta. Koulutuksen tavoitteena on antaa auttajalle voimittavia keinoja oman hyvinvoinnin ja oman kasvun tueksi.
Opintopisteet25 op
SisältöSisällöt on jäsennelty moduleihin ja toteutuvat koulutuksessa integroituen koulutuspäivien teemoihin ja sisältöihin:
1. moduli: Psykoterapian perustaidot
– Mitä psykoterapia ja psykoterapeuttinen vuorovaikutus on?
– Psykoterapiaan liittyvä etiikka ja lainsäädäntö
– Psykoterapian vaikuttavuus
2. moduli: Mielenterveys, psykiatrinen hoito ja diagnostiikka
– Mitä on mielenterveys ja mielenterveyshäiriöt?
– Psyykkinen hyvinvointi ja kehityspsykologian näkökulma
– Psykiatrinen hoito ja diagnostiikka
– Kriisit ja traumat
– Persoonallisuushäiriöt
– Syömishäiriöt
– Masennus
– Ahdistuneisuushäiriöt
– Pelko-oireet, paniikkihäiriöt ja pakko-oireet
– Päihdeongelmat ja addiktiot
– Psykoosit
3. moduli:
– Yleisimmät psykoterapiasuuntaukset ja niiden menetelmäsovellukset
– Terapeuttisen keskusteluprosessin ohjaaminen
Kouluttajat:
• Anita Hedman FM, kouluttajapsykoterapeutti (VET), työnohjaajakouluttaja (Story), Team and Executive coach (ICF, PCC), mindfulnessohjaaja (MBSR)
• Annukka Jäske (KM), kouluttajapsykoterapeutti (VET)
• Miia Miskeljin (SH), kouluttajapsykoterapeutti (VET), työnohjaaja ja coach.
• Päivi Granholm, urheilupsykologi, psykoterapeutti ja työnohjaaja
• Janne Vuononvirta, psykiatri ja psykoterapeutti
• Pekka Lyytinen, psykologi ja kouluttajapsykoterapeutti
• Annette Nyholm, sosiaalipsykologi, kouluttajapsykoterapeutti
Koulutus sisältää 18 koulutuspäivää, jotka toteutetaan monimuoto-opiskeluna, koulutukseen kuuluu lähipäiviä sekä etäpäiviä. Koulutuksessa painottuu kokemuksellinen ja yhteisöllinen oppimismetodi. Koulutukseen kuuluu teoriaopetusta, käytännön harjoituksia, reflektiivisiä itsenäisiä harjoituksia, pienryhmätyöskentelyä lähijaksojen välissä sekä kirjallisia välitehtäviä ja kehittämishanke. Koulutuksen suorittaminen edellyttää myös psykoterapia-alan kirjallisuuteen perehtymistä ja reflektointia.
LisätietojaKoulutuksen järjestelyt:
Tiina Laurikainen
suunnittelija
p. 050 3754 977
tiina.laurikainen@phkesa.fi
Sisältöasiat:
Anita Hedman
pääkouluttaja
p. 050 3074006
anihedman@gmail.com
Hakeutuminen koulutukseen on kaksivaiheinen:
1. Täytä tältä sivulta löytyvä ilmoittautumislomake
(kohta ”ilmoittaudu tästä” sivun ylä- tai alalaidassa).
2. Täytä hakulomake tästä. Tämä hakemus toimitetaan kouluttajalle luettavaksi. Kouluttaja valitsee osallistujat hakemuksen perusteella.
Ilmoittautumis- ja hakulomake ovat avoinna 7.12.2025 asti. Vain täyttämällä nämä molemmat lomakkeet olet mukana haussa.
• Opiskelijoiden valinta tapahtuu hakemuksen perusteella. Valinnassa painotetaan hakijan työtehtävää sekä aiempaa pohjakoulutusta sekä valmiutta ja motivaatiota opintoihin.
• Hakemukset toimitetaan kouluttajalle saapumisjärjestyksessä. Koulutukseen kannattaa siis hakea ajoissa, sillä kouluttaja hyväksyy koulutukseen opiskelijoita sitä mukaa, kun hakemuksia tulee.
• Hakijalle ilmoitetaan koulutukseen hyväksymisestä sähköpostitse. Mikäli hakija on hyväksytty koulutukseen tulee hakijan vielä vastaanottaa opiskelupaikka kirjallisesti. Hakija saa tarkemmat ohjeet hyväksymisviestin yhteydessä.
• Huomioithan, että koulutuspaikat saattavat täyttyä jo ennen hakuajan päättymistä!
• Koulutukseen voidaan ottaa enintään 16 opiskelijaa. Mikäli koulutus on täynnä voit ilmoittautua varasijalle. Koulutuksen toteutuminen varmistuu vasta, kun ryhmässä on tarpeeksi monta osallistujaa.
Muu informaatioPäijät-Hämeen kesäyliopisto pidättää oikeudet koulutusta koskeviin muutoksiin.
Hinta2910 €
Koulutus laskutetaan oletusarvoisesti 4 erässä. Mikäli toivot laskutusta useammassa erässä (max. 8 erää), kirjoita haluamiesi erien määrä ilmoittautumislomakkeen Lisätietoja-kenttään. Koulutus tulee olla maksettu kokonaisuudessaan koulutukseen päättymiseen mennessä, koulutus päättyy keväällä 2027.
Koulutuksen hintaan ei lisätä arvonlisäveroa.
Veroton palvelu AVL 39-40 §.
07.12.2025 mennessä
PeruutusehdotPeruutusmaksu 50 % maksusta, mikäli peruutus tehdään sitovan ilmoittautumispäivän ja koulutuksen alkamisen välisenä aikana. Jos peruutus tapahtuu koulutuksen jo alettua, perimme koulutuksen koko hinnan.
Perumisesta tulee ilmoittaa kirjallisesti osoitteeseen toimisto@phkesa.fi. Kesäyliopisto kuittaa perumisen vastaanotetuksi. Mikäli et saa kuittausta ota meihin uudestaan yhteyttä.