Joogaopettajakoulutus – Virabhadra Namaskara RYT200H, 25 op
Samatvalla on kaksi perustason joogaopettajakoulutusta (RYT200H), joissa on erilainen sisältö. Virabhadra Namaskara -koulutus käyttää pohjanaan soturiasanoista rakentuvaa liikesarjaa. Perustason opettajakoulutuksissa perehdytään joogaan syvällisesti ja ne antavat tuleville ohjaajille laajan valikoiman työkaluja.
Koulutus on käytännönläheinen ja sen aikana tarkastellaan yksityiskohtaisesti asana- ja hengitysharjoitusten tekniikkaa. Tekniikoita voi soveltaa erilaisiin joogasuuntauksiin. Olennainen tavoite joogassa on mielen hallinta ja koulutuksessa asana- ja hengitysharjoitukset tukevat tätä pyrkimystä. Asanaharjoittelussa keskitytään kehon liikkuvuuden ja voiman kehittämiseen, ja hengitys opetellaan synkronoimaan osaksi asanaharjoitusta. Harjoittelun tavassa korostuu harjoituksen hallittu hidastaminen, eli harjoitukset kestävät pitkään, jotta vaikutukset syvenevät.
Koulutuksessa harjoitellaan joogaohjelmien rakentamista ja ohjaamista. Joogaohjelmia rakentaessa painotetaan hermostoa rauhoittavia harjoituksia. Lähestymistapa edesauttaa turvallisuutta ja rauhoittumista, mutta harjoittelu itsessään ei ole helpompaa tai fyysisesti kevyempää. Lisäksi käsitellään opettamisen pedagogiikkaa, mikä auttaa soveltamaan erilaisia oppimismenetelmiä ohjaustyössä. Oppilaiden ohjaamista harjoitellaan myös erilaisten avustustekniikoiden avulla.
Toiminnallisen anatomian ja fysiologian opiskelun kautta ymmärrys erilaisista kehollisista rakenteista ja haasteista lisääntyy ja ohjaaminen erilaisissa tilanteissa selkeytyy. Tässä koulutuksessa anatomian opetus painottuu elimistöihin. Joogafilosofian kokonaisuudessa opitaan joogan keskeiset käsitteet ja teoria niiden taustalla.
Omaan harjoitukseen ja henkilökohtaiseen joogapolkuun syventyminen on tärkeä osa koulutusta. Oppilaat muodostavat itsenäisen kotiharjoituksen, jota tehdään lähiopetusviikonloppujen välillä. Näin omaa kehitystään on mahdollista havainnoida konkreettisesti koulutuksen aikana.
Koulutuksessa on myös jooga ammattina -osio, jossa tarkastellaan perusteita joogan opettamisen toimialasta, yrittäjyydestä ja markkinoinnista.
Lähiopetusviikonloput sisältävät käytännön harjoituksia, itsenäistä työskentelyä, ryhmä- ja paritöitä sekä vuorovaikutteista oppimista opettajien kanssa. Omalla ajalla tehdään joogaharjoituksen lisäksi anatomiaan, joogafilosofiaan sekä opettamiseen liittyviä tehtäviä.
Koulutuksen sekä vapaaehtoisen loppukokeen suorittamisesta hyväksytysti saa RYT-200H todistuksen. Loppukoe suoritetaan näyttökokeena, johon sisältyy oman harjoituksen näyttö sekä opetusnäyttö.
Samatva on järjestänyt joogaopettajakoulutuksia ympäri Suomea vuodesta 2015. Yhteistyötahoina on ollut erilaiset opistot ja yksityiset joogasalit.
Aika26.09.2025 – 09.08.2026
Lähiopetuspäivät:
1. osio: 26.-28.9.2025
2. osio: 31.10.-2.11.2025
3. osio: 5.-7.12.2025
4. osio: 23.-25.1.2026
5. osio: 20.-22.2.2026
6. osio: 20.-22.3.2026
7. osio: 17.-19.4.2026
8. osio: 22.-24.5.2026
9. osio: 26.-28.6.2026
10. osio: 7.-9.8.2026
pe klo 17.00-19.30 ja la-su klo 9.00-17.00
Vapaaehtoinen loppukoe 12.-13.9.2026 klo 9.00-n. 17.00 (kesto tarkentuu osallistujamäärän mukaan)
PaikkaPäijät-Hämeen kesäyliopisto, Lahti
Hannunsali, Rautatienkatu 3
Koulutus sopii joogaa säännöllisesti harrastaville, joogaa jo opettaville sekä joogan opettamisesta kiinnostuneille. Opiskelijoiden oman taustan ei tarvitse olla sidottu mihinkään tiettyyn joogasuuntaukseen.
Koulutus sopii sinulle, joka olet utelias, ennakkoluuloton ja innokas oppimaan uutta, syventämään jo aiemmin opittua sekä olet valmis ottamaan harjoitukset käyttöön arjessasi myös koulutuksen ulkopuolella.
Samatvalla on kaksi RYT200H-koulutusta, joissa on molemmissa erilainen mutta samantasoinen sisältö. Opinnot voi aloittaa kummasta tahansa koulutuksesta.
Miksi kannattaisi osallistua juuri tähän koulutukseen?
1. Sopii erilaisten joogatyylien harjoittajille.
2. Kokenut kouluttajaryhmä erilaisilla joogataustoilla ja asiantuntija-alueilla
3. Pääset syventämään omaa harjoitustasi sekä saat valmiudet toimia jooganopettajan ammatissa.
Samatvan joogaopettajakoulutus syventää joogista polkua kokonaisvaltaisesti. Monipuolisen joogaopettajakoulutuksen tavoitteena on antaa tulevalle ohjaajalle laaja-alainen ymmärrys joogasta ja monenlaisia työkaluja joogan ohjaamiseen.
Tavoitteet:
- Opiskelija osaa analysoida yksityiskohtaisesti eri joogasuuntauksiin soveltuvia asana- ja hengitysharjoituksia
- Opiskelija osaa rakentaa erityyppisiä joogaohjelmia, joiden erityispiirteenä harjoituksen hallittu hidastaminen
- Opiskelija osaa ohjata hermostoa rauhoittavia, turvallisuutta lisääviä harjoituksia
- Opiskelija hallitsee asanaharjoituksen avustustekniikoita
- Opiskelija ymmärtää kehollisia rakenteita ja haasteita anatomiaan ja fysiologiaan perehtymällä
- Opiskelija osaa ohjata oppilasta erilaisissa tilanteissa
- Opiskelija osaa opettaa joogaa erilaisten pedagogisten oppimismenetelmien avulla
Koulutus sisältää kymmenen lähiopetusjaksoa, monipuolisia kotitehtäviä, opetusharjoittelua sekä kattavat materiaalit eri teemoista. Koulutuksen sisältö vastaa Yoga Alliancen 200 h RYT sertifikaatin vaatimuksia.
Sisältöön kuuluu:
- Virabhadra Namaskara -koulutuksen asana-, hengitys- ja meditaatioharjoitukset.
- Jooga kokonaisvaltaisena menetelmänä terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä.
- Turvallinen ja tietoinen asanaharjoitus.
- Oman harjoituksen syventäminen kokemuksellisesti ja sen rooli joogan opettamisessa.
- Hengityksen perusteet ja hengityksen yhdistäminen liikkeeseen. Hengitys ja meditaatio osana omaa harjoitusta sekä opetusta.
- Joogafilosofian keskeiset käsitteet.
- Anatomia ja fysiologia toiminnallisesta näkökulmasta. Elimistöt.
- Joogan opettaminen ryhmälle.
- Joogatuntien suunnittelu.
- Erilaiset pedagogiset menetelmät joogan opettamisessa.
- Erityistilanteet, vammat ja sairaudet opetuksessa sekä odotusajan jooga.
Joogan opettamisen toimiala, markkinointi ja yritystoiminta.
Lähiopetusjaksot ja teemat – VN
Jokaisessa lähiopetusjaksossa on oma teema, jonka ympärille asanaharjoitus sekä muu opetus rakentuu.
Lähijaksoissa opiskellaan teemaan liittyviä harjoituksia ohjatusti, ryhmissä sekä parityöskentelynä. Lähijaksoissa tehdään asana- hengitys sekä meditaatioharjoituksia sekä opiskellaan käytännönläheisesti työpajoissa erilaisia avustustekniikoita pari- sekä ryhmätyöskentelynä. Anatomiassa ja fysiologiassa sekä joogafilosofiassa on jokaisessa osiossa omat aiheensa ja niitä opiskellaan myös itsenäisesti kotitehtävien muodossa.
Jokaisella kouluttajalla on oma vastuualueensa opetuksessa. Kouluttajat vuorottelevat lähiopetuksessa koulutuksen aikana ja yksittäisen lähijakson vetäjänä on yksi kouluttajista.
Teema 1: Selkäranka. Asanaharjoituksen ja joogan menetelmien perusteet.
Teema 2: Alaraajojen työskentely asanoissa. Orientoituminen kohti joogan opettamista.
Teema 3: Lannerangan hallinta. Oman joogaharjoituksen syventäminen.
Teema 4: Hartiarenkaan toiminta. Opettamisen perusteet, tekniikat ja työkalut.
Teema 5: Kaularangan hallinta. Opetusharjoittelu.
Teema 6: Jalkapohjien työskentely. Manuaalisen avustamisen periaatteet ja tekniikat.
Teema 7: Alaraajojen rotaatiot. Joogaharjoituksen laatiminen ja asanoiden vaikutukset.
Teema 8: Yläraajat, lapaluut sekä hartiarengas. Joogan opettaminen ammattina, yritystoiminta, markkinointi ja viestintä.
Teema 9: Lantion vakauttaminen. Jooga raskausaikana.
Teema 10: Kertaus edellisistä osioista. Variaatiot erityistilanteisiin opetuksessa.
Kokenut Samatva-kouluttajaryhmä on kouluttanut joogaopettajia pitkään Suomessa ja maailmalla. He ovat erikoistuneet korkeatasoisten joogaopettajakoulutusten ja syventävien joogakurssien järjestämiseen. Opettajien monipuolinen jooga-asiantuntemus ja erityisosaamiset täydentävät toisiaan.
Samatvan kouluttajat eivät seuraa tiettyä joogan suuntausta, vaan tarjoavat välineitä joita opiskelija voi soveltaa omien tarpeiden mukaan erilaisissa joogatyyleissä. Kouluttajat auttavat opiskelijoitaan syventämään harjoitustaan omista lähtökohdistaan.
Emma Slow on joogaopettaja- ja kouluttaja. Emman fysio- ja joogaterapian opiskelu on syventänyt kokonaisvaltaista ajattelua joogan parissa. Emman erikoisalaa on anatomia, fysiologia ja terveydellisten haasteiden sekä odotusajan huomiointi joogaharjoituksessa.
Janne Kontala on kouluttanut jooganopettajia vuodesta 2005. Viimeiset yli kymmenen vuotta hän on omistautunut Slow Yoga- menetelmän kehittämiselle. Jannen erikoisalaa on joogafilosofia ja mantrameditaatio.
Anneli Rautiainen on valmistunut SJL joogaopettajaksi 2008 ja on tehnyt elämäntyönsä tanssitaiteilijana, tanssipedagogina ja koreografina. Annelin erikoisalaa on opettamisen pedagogiikka ja eri kehotietoisuustekniikat.
Iitu Leinonen on opettanut joogaa yli kymmenen vuoden ajan. Hänellä on Yoga Alliancen RYT-500 -pätevyys. Iitun erikoisalaa on asanaharjoituksen
syventäminen ja joogan soveltaminen omassa arjessa.
Mikko Mononen on yrittäjä, joogan opettaja ja -kouluttaja. Hänen erikoisalaansa koulutuksessa ovat asanaharjoituksen ohella meditaation eri tekniikat. Mikon arjen täyttää joogafilosofian opiskelu, elämän linjaaminen sen mukaiseksi, muodollinen harjoitus, sekä näistä syntyneiden oppien ja oivallusten jakaminen eteenpäin joogaoppilaille.
Tarkemman kuvauksen kouluttajista löydät täällä.
Kouluttajien ajatuksia joogasta ja sen opettamisesta:
• Samatvan blogi: https://www.samatva.fi/blogi/
• Jannen youtube kanava: https://www.youtube.com/@jannekontala9205
Samatvan sometilit:
Instagram: samatva.teachertraining
Facebook: Samatva
Yoga Alliancen RYT200H -sertifikaatti
Koulutuksen sisältö vastaa Yoga Alliancen 200h RYT sertifikaatin vaatimuksia. 200h koulutus sisältää 75 tuntia käytännön harjoituksia; asana-, hengitys-, meditaatio-, sekä rentoutumisharjoituksia, 30 tuntia anatomiaa ja fysiologiaa sekä biomekaniikkaa, joiden painopiste on toiminnallisuudessa, 30h joogan historiaa, filosofiaa sekä joogan eettisiä ohjeita, 50 tuntia ammatillisia perusteita joogan opettamiseen kuten pedagogiikkaa, ammatillisen kehityksen ymmärtämistä sekä opetusharjoittelua käytännön tilanteissa ja harjoituksissa. Lisäksi koulutuksessa on 15h vapaasti valittavia opintoja, jotka sisältyvät edellä mainittuihin kokonaisuuksiin.
Voit aloittaa RYT 500H opinnot tästä kokonaisuudesta.
- Koulutuksen jälkeen voit jatkaa opintoja myöhemmin toiseen 200H -kokonaisuuteen.
- Kahden RYT 200H koulutuksen jälkeen voit käydä syventävän 100H kokonaisuuden, jolloin opinnot on suoritettu RYT-500H asti.
- Koulutuksen voi myös yhdistää jo aiemmin käytyyn RYT-200H koulutukseen.
Koulutus arvioidaan hyväksytty – / hylätty -asteikolla.
Arviointi perustuu opintojakson osaamisvaatimusten saavuttamiseen. Hyväksytty osaamisen arviointi edellyttää riittävää tietoperustaa ja sen soveltamista.
Opiskelijan osaamisen arvioinnin kriteerit:
- Opiskelija osaa tehdä, kuvailla ja analysoida koulutuksessa opiskeltuja asana- ja hengitysharjoituksia.
- Opiskelija osaa luoda perusteltuja joogaohjelmia koulutuksessa opiskeltujen periaatteiden mukaisesti.
- Opiskelija osaa ohjata joogaharjoituksen alkeistasoiselle ryhmälle.
- Opiskelija hallitsee turvallisen harjoittelun periaatteet ja tapoja modifioida harjoitusta.
- Opiskelija osaa soveltaa erilaisia oppilaan ohjauksen avustustekniikoita ja osoittaa ymmärtävänsä, missä tilanteissa ja millä tavalla niitä voi käyttää.
Koulutuksesta voi saada suoritusmerkinnän Oma opintopolku -palveluun. Suoritusmerkintä voidaan antaa mikäli opiskelija suorittaa koulutuksen hyväksytysti. Mikäli haluat suoritusmerkinnän anna ilmoittautumislomakkeella suostumus, että suorituksesi saa viedä valtakunnalliseen Koski-palveluun.
KirjallisuusSaat opiskeluun tarvittavan materiaalin koulutuksen aikana.
Lisäkirjallisuutena suosittelemme:
Janne Kontala
– Joogan sydän. Kohti sisäistä harjoitusta.
– Yoga-sutra. Hiljaisen mielen tie.
– Bhagavad-gita. Johdatus joogan salaisuuteen.
Sonja Lumme ja Anneli Rautiainen, Lempeän joogan voima
LisätietojaKoulutuksen sisältö ja hakukelpoisuus:
Emma Slow, emmaslow1@gmail.com
Koulutuksen järjestelyt, laskutus ja ilmoittautuminen
Koulutuskoordinaattori Jenna Mattila
044 7290 020
toimisto@phkesa.fi
Ilmoittautumiset 31.8.2025 mennessä sähköisellä ilmoittautumislomakkeella. Ilmoittautuminen muuttuu sitovaksi 1.9.2025 ja peruutusehdot astuvat voimaan.
Kutsu koulutukseen lähetetään sähköpostitse ilmoittautumisajan päätyttyä.
Koulutus toteutuu, mikäli ilmoittautumisia tulee tarpeeksi määräaikaan mennessä.
Koulutukseen otetaan enintään 20 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.
Ilmoittautumisajan jälkeen voi tiedustella vapaita opiskelupaikkoja kesäyliopiston toimistosta.
Muu informaatioOta mukaan oma joogamatto, 2 kpl joogapalikkaa, joogavyö sekä viltti.
Koulutukseen osallistuvat voivat saada RYT-200H todistuksen suoritettuaan koulutuksen sisältämät kotitehtävät hyväksytysti, osallistumalla lähiopetuksiin sekä suorittamalla erillisen loppukokeen hyväksytysti. Erillinen loppukoe on vapaaehtoinen ja sen suorittaminen maksaa 160€.
Loppukoe pidetään 12.-13.9.2026
Loppukoe laskutetaan erikseen ennen kokeeseen osallistumista.
2420 €
Laskutetaan oletusarvoisesti 4 erässä.
Mikäli toivot laskutusta useammassa erässä, kirjoita haluamiesi erien määrä ilmoittautumislomakkeen lisätietoja-kenttään (Huomioi, että koulutus tulee olla maksettu noin kuukausi ennen koulutuksen päättymistä).
Koulutuksen hintaan ei lisätä arvonlisäveroa.
Veroton palvelu AVL 39-40 §.
31.08.2025 mennessä
PeruutusehdotPeruutusmaksu 50 % hinnasta, mikäli peruutus tehdään sitovan ilmoittautumispäivän ja koulutuksen alkamisen välisenä aikana. Jos peruutus tapahtuu koulutuksen jo alettua, perimme koulutuksen koko hinnan.